Ik krijg tieten!

Van de week postte ik over ons kind wat wilde schoonspringen. Via de bikini wil ik het vandaag eens met jullie hebben over transgender jongeren en een kinderliedje. Oftewel: borsten. Nu ja, en ook een klein beetje over piemels. Want dat lijf en wat voor ondergoed daaromheen moet, dat is een ding, als je kind transgender is.


Tietenlied

In 1996 was het ‘t leukste liedje van dat jaar. Tenminste, als ik Jurre mag geloven, want ik was in dat jaar zestien en vond mezelf veel en veel te oud voor Kinderen voor Kinderen. Maar menig net puberende klasgenoot van Jur vond het Tietenlied prachtig. De jongens*) omdat, -hoe kan het ook anders- het woord tieten erin zat. De meiden omdat ze zich er zo in herkenden. Er is namelijk altijd wat te klagen over je tieten. Ze zijn te groot, te klein, te aanwezig, te afwezig en vooral niet dat wat de rest van de klas heeft. 

Het is verbazingwekkend hoeveel tijd een gemiddeld net-tienermeisje bezig is met zichzelf bekijken ten opzichte van de andere dames uit de klas. Er moet immers wat geoefend worden voor die latere tienerjaren waarin vele meiden het zich vergelijken met anderen tot een kunst verheffen.

Kijken naar een ander

Dat is, an passant ook waarom de opmerking ‘maar jouw transgender dochter kijkt naar mijn kind’ (een opmerking die nog wel eens gehoord wordt van ouders die er moeite mee hebben dat er een kind met piemel zich omkleed in de kleedkamer bij hun cisgender kinderen met vagina’s) nogal de plank misslaat. Ja, het kind kijkt. Maar dat doen alle kinderen op die leeftijd! Zal ik ook nog even opmerken dat deze opmerking heel weinig naar voren wordt gebracht bij jonge transjongens die zich omkleden bij de jongetjes die met penis en balzak zijn geboren? Zien we een patroon? Maar goed, ik dwaal af.

Borsten krijgen

Want ik wilde het namelijk hebben over borsten. Want als die borsten voor een beetje kind geboren met vagina al een bron van heel veel gedachten kunnen wezen, hoe zit dat dan met de tietgedachten van transgender meisjes? Enne, niet te vergeten, transgender jongens?

Eerst maar even wat informatie.**) Gemiddeld genomen begint een beetje borst rond je elfde met groeien, en zijn ze tegen je achttiende wel groot geworden. Maar, de natuur zijnde wat ze is, dat is niet voor iedereen zo. Met negen jaar al beginnende borsten hebben is niet gek, en ook rond je zestiende nog vrij plat zijn is, hoewel irritant, niet perse reden tot ongerustheid. Een deel daarvan is erftelijk bepaald, net als hoe groot ze worden. Als je moeder vroeg ging puberen dan is de kans dat jij dat ook doet aanwezig, net als dat je een beetje bij haar in de buurt zit qua cupmaat. 

Piemelpraat

Voor ik verder klets over die bobbels, of het gebrek eraan, bovenaan je lijf even een uitstapje naar die twee bobbels met dat slurfje daar beneden. De piemel is een nogal vergruisd onderdeel aan menig transmeisje. Ten eerste is er daar die ellendige dysforie. Dan hebben ze ook nog de neiging om nogal zichtbaar te zijn in een onderbroek, wat maakt dat je omkleden in een kleedkamer van de gymzaal/volleybal/turnvereniging ineens een hele andere dimensie krijgt. 

Rond februari van dit jaar kwam het moment dat Sky inmiddels voor de zoveelste keer vroeg hoe het toch zat met dat speciale ondergoed waar ik het ooit over gehad had, en kwamen wij in het gelukkige bezit van heul strak ondergoed wat altijd bovenaan de wasstapel ligt. (Waarom? Omdat het handgemaakt word, met een, op zich begrijpelijk, handgemaakt prijsje, en we er dientengevolge nog niet heel veel van bezitten. Overigens hoor ik dat grotere pubermeiden het ook nog wel eens redden met het corrigerend ondergoed van bijvoorbeeld de HEMA. Maar omdat dat volwassen maten heeft is het voor onze Sky te breed, en deze vind ze eigenlijk ook fijner.) Naast een tweede set onderbroeken waren we een tijdje terug  in het bezit gekomen van een bikinitopje met padding, en sindsdien vroeg onze dochter minstens elke maand wel een keer wanneer er een vergelijkbare beha mocht komen.

Wanneer koop je een bh?

Ik was negen toen ik beginnende borsten kreeg. Ik vond het niks, en het deed nog zeer ook. Mijn tijd van zonder shirt op de camping hangen heb ik nog weten te rekken tot ik bijna elf was, maar daarna was het echt voorbij. Nu leefden we toen wel in de tijd van de topjes. Niemand had een bh in mijn klas, dat was voor als je écht grote tieten had. Mijn moeder vond een bh voor kinderen maar onzin, en alles onder een flinke cup B kon prima in een topje, of gewoon, onder een hemd. (Want uiteraard, van die topjes had ik er maar twee, dus die werden alleen gebruikt op dagen dat ik gym had. Als ze vergeten was ze te wassen stond ik serieus met handzeep mijn topje te schrobben in de wasbak om het nog vochtig aan naar school aan te trekken) Maar tegenwoordig is de wereld anders. Elke HEMA heeft nu gewoon maat 65AA dus eigenlijk kan je een BH kopen wanneer je wilt. 

Voor de meeste kinderen is dat ofwel als ze last hebben met sporten ofwel als ze het lastig vinden dat je de beginnende borst door hun shirt zou kunnen zien. Maar ik heb een transgender kind, en die krijgt helemaal geen borsten. Wanneer geef je die dan een BH? 

Uiteraard mag je dat helemaal zelf weten. Er zijn cisgender kinderen die helemaal geen borsten krijgen tot ze zestien zijn, dus op zich zou je kunnen beargumenteren dat die BH nog helemaal geen haast heeft. Bovendien kan je op zich nog vrij lang iets verhullen met topjes met plooien op de juiste plekken en bikini topjes met rushes. Maar, omdat een beetje trans meisje het mogelijk al moeilijk genoeg heeft, leek het ons dat er een beetje bijhoren ergens ook wel fijn is. Aldus hier onze ervaringen.

Hoe kies je het wanneer?

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoeveel andere meiden hebben al borsten in de klas? Als iedereen met gym een bh of topje draagt zou dat een moment kunnen zijn. Of kijk naar hoe groot je kind is. Als je kind vrij groot is, en de meeste meiden van haar lengte hebben een BH, dan zou dan ook een tijd kunnen zijn om te gaan shoppen. Ook weet ik van sommigen dat ze bijvoorbeeld het naar de middelbare school gaan als moment nemen om een burstehouder aan de schaffen. Als je kind gedurende de middelbare schooltijd uit de kast komt en haar sociale transitie gaat doen word er vaak gekozen om dat dan meteen mét bh te doen. Let wel, kijk naar je kind, en niets moet.

Maare… van een bh krijg je toch geen borsten? Nee, dat klopt helemaal. Je wilt dan voor je transkind ook niet zomaar een bh, maar een bh met vulling. 

Beha voor transgender meiden

Als je kind nog jong is heb je daar geen speciale dingen voor nodig. Een vrij simpele met enige padding doet het al. Wij hebben bijvoorbeeld deze en deze. Belangrijk is dat je ze gaat proberen om te kijken wat bij het lijf van je genderkind past. Meer dan bij meiden met borsten moet hij namelijk goed aansluiten, anders is er zo’n kier tussen de bh en het borstloze lijf van je kind. Wij vonden beugels in de beha niets, maar dat is voor iedereen persoonlijk.

Als je kind ouder is kan je kiezen voor een maximizer bh die push of super push heeft, die hebben meer padding van zichzelf en houden ook zonder borst, redelijk hun vorm. Denk ook aan een bikini met padding, want van een lijst met rondingen voor de kleedkamer naar een plat lijf in het zwembad is meestal niet en heel erg groot succes.***) Er zijn ook super push bikini’s. Er schijnen ook badpakken met padding te zijn, maar ik moet zeggen dat die veel in damesmaten zitten en daar hebben we zelf nog niet naar gekeken. Overigens liet ik me door onze oudste vertellen dat iedere vrouw plat wordt in een badpak, dus dat je met een badpak of topje met rushes ook al een heel end komt. (Wat nog hoop geeft voor het vinden van een badpak voor dat eerder genoemde schoonspringen, want duiken in een bikinitopje blijkt niet je van het te zijn)

Nog wat later kan je naar een topje kijken met een prothese  erin. Die kan je eruit halen en verplaatsen, naar zeg, een bikini. Veel sport beha’s hebben een optie om er padding aan toe te voegen, en daar past de padding (die normaal verkocht word om mensen met kleine borsten wat meer push te geven) dan gewoon in. Hier bijvoorbeeld kan je verschillende voorbeelden vinden. Er zijn ook opties voor gehaakte en gebreide borstprothesen. Ook heb je nog push up stukjes die je in je bh kunt naaien of lijmen met textiellijm. Dan worden voor vrouwen die een borst verloren aan borstkanker ook protheses gemaakt, dus daar kan je ook nog google eens op naslaan.

Omkleden op kamp

Allemaal leuk, al die opties, maar wat doe je dan op plekken waar je kind dat ding ook weer úit moet? Een kleedkamer in een zwembad? Een schoolkamp? Slaapfeestjes met kinderen die niet weten dat je kind trans is? 

Als je kind het ziet zitten kan je het uiteraard gewoon aandurven. Toen Sky jonger was kleedden wij ons gewoon om in de meisjes kleedkamer van het zwembad voor de zwemles. Het bleek dat de meeste kinderen dat geen hout kon schelen. Omkleden met je rug naar de ander wil nog wel eens helpen, en dan vlot van je bh in je bikini. Een jurkje aan hebben wat je over je hoofd gooit en waaronder je dan je broekje enigsins kan verwisselen ook. Of natuurlijk toch zo’n hokje opzoeken.

waaronder je dan je broekje enigsins kan verwisselen ook. Of natuurlijk toch zo’n hokje opzoeken.

Voor de kampen en andere sleepovers hebben wij gekozen voor een sport beha met padding die ze gewoon aan kon houden ‘s nachts. We hebben er een aantal geprobeerd en eentje gekozen die lekker zat en nergens knelde. Pyjama erover en dat was prima zo. Slapen met een topje aan is in principe niet slecht voor je, ze zitten niet zo straks als bijvoorbeeld een binder, en menig borstvoedende moeder met stuwing moest ook al op advies een tijdje dag en nacht een sportbeha aan.

En die transjongens dan? 

Nou noemde ik helemaal bovenaan de transjongens ook in dit stuk. Want laten we wel wezen, meer mensen dan alleen vrouwen kunnen borsten hebben. Wat heeft een beetje transman of non binair persoon aan gedachten over tieten?

Daarbij, hoe zit dat als mijn transtiener ouder word en mogelijk aan de hormonen gaat? Hoe zit het dan met de borsten? Groeit dat vanzelf? Moet je daar nog iets speciaals bij aan? Enne, nu we het toch over hulpmiddelen hebben, wordt het niet eens tijd dat we de binder en de penisprothese eens behandelen?

Okay. Wacht. Stop. Ik geloof dat er een deel 2 moet komen van dit blog. Er blijkt inderdaad nog veel te vertellen. Voor vandaag laat ik het bij kinderliedjes.

*) Nee , niet alle jongens giebelen om het woord tieten. Sommige jongens zijn stil, zachtaardig en vriendelijk en houden van dansen. Sommige meisjes houden van boeren en scheten en giebelen om vieze woorden. In diverse gevallen een combinatie van die twee. Maar voor het stuk werkt het gebruiken van een stereotiep even heerlijk, dus dat doe ik gewoon lekker.

**) Er is een hoop meer aan puberteit dan alleen borsten. Maar omdat ik ook daar nog veel meer over kan vertellen, en wat je er potentieel aan kan doen, ga ik daar ook een ander blog aan wijden. Voor nu houden we het bij bollingen onder tshirts.

***) Dat is voor iedereen verschillend! Zwem vooral zoals jij wilt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *