Trans en relaties

Het is vrijdag avond en mijn jongste bakt voor haar online scout opkomst roze koeken. Nadat alles een beetje is afgekoeld en wij allemaal geproefd hebben hoe heerlijk ze smaken zijn er nog zeven over. “Mam! Die ga ik morgen naar A. brengen! Mag ik ze dan in een mooi papiertje inpakken? Dan doe ik hartjes erop.” Mijn dochter heeft namelijk al een tijdje een vriendje. Ze zijn al een ruim jaar een bijzonder schattig stel samen. Maar gaat het eigenlijk altijd zo makkelijk, trans zijn en relaties?

Nadenken over relaties

Ik heb er nog best wat over gemijmerd en gedacht , mijn transgender dochter en haar relatie. Tot nog toe ging dat dan vooral over kinderen, en vroeg ik me bijvoorbeeld af of ik wel oma zou worden. Of als mijn kind ervan baalde dat er geen biologische koters zouden komen.

Dat laatste is overigens totaal van de baan. Er gaat geadopteerd worden, zo planden Sky en A. Het werd bij het avondeten op tafel gegooid, er zou een meisje komen. Die waren namelijk rustiger, zo vond mijn dochter, en dat paste beter bij hen. ‘Sommige jongens zijn ook rustig hoor! Dat zegt niets!’  wierp Finnley verontwaardigd tegen, alsof hij persoonlijk gekwetst was dat zijn hele geslacht niet eens overwogen werd. Er viel echter geen speld tussen te krijgen. Volgens Sky was het allemaal al zo besproken.

De trans in mijn dochters relatie

Voor u nu denkt: Sky was toch pas negen? Ja dat klopt. Het is bijna lente en dus is ze al bijna tien, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om al een flinke tijd dikke verkering te hebben met A. Sterker nog, verliefdheid blijkt bij kinderen vaak net zo heftig als bij volwassenen. Ze doen er mogelijk iets anders mee (handjes vasthouden doen een hoop, kusjes doen er al minder, en dingen doen zonder kleren aan komt nog wat minder vaak voor), maar de verliefdheid is echt net zo echt als bij ons. *)

Naast koekjes brengen (en roze cupcakes met Valentijn. En beertjes met een hartje erop voor elkaars verjaardag. En in de sneeuw S <3 A schrijven. Echt, die twee zijn echt veul romantischer dan ik en Jurre…) wordt er vooral samen gespeeld. Kamers overhoop gehaald omdat er een hut moest komen. Meer achter Minecraft gezeten dan ik af en toe gezond vind. Ruzie gemaakt als de één iets anders wil dan de ander. Eigenlijk zijn ze een heel normaal stel. Het lijkt het vriendje in kwestie dan ook al niets te interesseren dat Sky transgender is. Sky is gewoon Sky, dat is gewoon zo. Heerlijk ongecompliceerd allemaal.

Volwassen relaties

Hoe gaat dat bij volwassenen? Nu ben ik geen expert, maar enige zoeken leert dat trans zijn en relaties hebben niet perse zo makkelijk gaat als bij een beetje hetero cisgenderpersoon. Stel dat mijn transdochter een volwassen vrouw zou zijn geweest kan ik me voorstellen dat A. zich misschien had afgevraagd of hij homo was. Sky heeft immers (nog) een piemel. Misschien zou hij gaan twijfelen over zijn eigen identiteit, of allerlei vragen hebben. Hoe dat moet met seks bijvoorbeeld, of hoe dat allemaal gaat als ze geopereerd zou willen worden.

Mensen bij wie de partner uit de kast komt als trans willen zich nog wel eens afvragen of ze nog wel van de ander kunnen houden in het andere geslacht, en hebben allerlei gedachten rondom de transitie van hun partner. Behalve zich afvragen wat hun geaardheid nu is, is mogelijk ook hun sociale rol ineens anders, omdat ze bijvoorbeeld voor hun familie en vriendin in plaats van een zoals altijd met een vrouw, nu ineens met een man getrouwd zijn. Maar ook personen die een relatie krijgen met iemand die hun transitie al jaren achter de rug heeft kunnen allerlei vragen hebben. Over hun vroegere leven bijvoorbeeld, of over kinderwens. Misschien is de partner wel christelijk, en heeft zij geleerd dat God de mensen zo geschapen hebt, en is het hele idee dat iemand een lichaam heeft wat is aangepast aan iemands genderidentiteit iets wat ze heel moeilijk vindt.

Wanneer vertel je het?

All-in all lijkt het vinden van een vaste relatie voor een gemiddeld trans persoon toch echt wel lastiger dan voor zijn cisgender medemens. Soms kiezen transgender mensen er tijdelijk voor om helemaal geen relatie te hebben, bijvoorbeeld omdat ze in hun transitie erg veel met zichzelf bezig zijn, en zelf ook nog hun geaardheid aan het ontdekken zijn Ook hebben transgender jongeren vaker veel later voor het eerst een relatie dan hun leeftijdsgenoten, omdat ze zich ontevreden voelen met hun lijf, en bijvoorbeeld helemaal geen seks willen met dat zo ongewenste stukje van hun lijf *)

Als je dan eindelijk iemand ontmoet dan is er altijd die ene vraag: wanneer vertel je het? Vertel je dit meteen? Maar wat als iemand je dan afwijst.. Wacht je tot je iemand echt goed kent? Maar wat als je vriendje dan boos is omdat je het niet eerder hebt verteld… Vertel je het helemaal niet? Maar wat als je oma een keer haar mond voorbij praat bij het kerstdiner..

Hoe kom je aan die relatie?

Überhaupt begint een beetje relatie met de vraag: waar kom je iemand tegen? Zoek je de anonimiteit van het internet op? Als je in je advertentietekst zet dat je trans bent hoef je dan meteen niets meer te vertellen. Maar ja, je wilt ook weer niet dat er gereageerd word door sensatiezoekers, die jou als een soort attractie zien.. 

Naar het café dan maar gewoon? Lekker dansen in de disco. Waar je jezelf dan terugvindt op een vrijdagavond zoenend met die ene super cute gast. Hij vindt jou ook leuk, of in ieder geval lekker, zo lijk je te voelen in zijn broek. Helaas is dat inmiddels ook te voelen in j’ouw broek.. Help! Je verhullende strakke slip  blijkt toch minder geschikt om een erectie te verbergen.. Moet je dan nu al dingen vertellen?

Praat erover

Wat je ook doet, en waar je ook voor kiest, er is geen goed of fout. Persoonlijk denk ik dat een beetje langdurige relatie gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, en dat je er dus bij gebaat zou zijn om het wel te vertellen. Over dingen praten zorgt in zijn algemeenheid vaak voor een betere en stabielere relatie, hoe eng het natuurlijk ook is om zoiets aan te kaarten. 

Praten en je zorgen delen blijkt sowieso nogal een nuttig ding te zijn. Is het niet met je partner, dan wel met een vriend(in), een lotgenoot, of in bijvoorbeeld een facebookgroep of bij bijvoorbeeld transvisie. Zowel voor de trans persoon zelf als voor de partners zijn er altijd mensen te vinden om mee in contact te komen of die je kunnen helpen met je zorgen en vragen.

Zeker geen kommer en kwel!

Let wel, laat je niet afschrikken door wat er zou kunnen gebeuren! Er zijn zeker een boel transgender personen met prima relaties. Het is echt niet zo dat een huwelijk altijd stranden zal als je uit de kast komt of dat je bride to be niet meer wil als jij vertelt dat je ooit anders geboren bent. Veel mensen vertellen juist dat ze door het delen van hun verhaal zich met de ander meer verbonden voelen.

Waarom schrijf ik dit dan allemaal? Omdat ik vooral wil laten weten dat vragen hebben heel normaal is, en niet slecht is, en iets waar je over na mag denken. Voor jou, als trans persoon, en voor je relatie. Maar niet te veel. Geniet ook vooral van elkaar als mens.

Sky’s toekomst

Terug naar Sky. Die geloof ik al met een plan bezig is voor de komende Valentijn, de middelbare school al gekozen heeft (“No way dat ik naar een school ga waar hij niet op zit!! You can’t make me!”) en mogelijk de hele trouwdag al gepland heeft, inclusief de uit te nodigen gasten en de tafelsetting. Ik hoop uiteaard dat ze nog jaren gelukkig is met A., maar vermoed ergens dat er ooit een tijd gaat komen waarop ze op zoek gaat naar een ander in de liefde. En hoewel ik hoop op een wereld waarin iedereen elkaar in de waarde laat en mag zijn wie die is, ben ik toch bang dat er ooit een moment komt waarop haar trans zijn het een relatie moeilijk zal maken.

Alhoewel, als ze net zoveel blijft praten als nu eindigt ze wellicht als net zo’n kletskous als haar moeder, en babbelen is blijkbaar goed voor je relatie, las ik dus net ergens 😉 Dus met die kleinkinderen zal het dan wel goed komen, denken we maar.

*) Let wel, dit is heel persoonlijk. Niet elke transgender heeft moeite met zijn geslachtsdeel. De hoeveelheid dysforie die iemand voelt kan heel verschillend zijn. Zo is ook iedereen zijn seksualiteit verschillend. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *